gereformeerde kerk Doornspijk

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Actueel Ter overdenking Plaatsvervanger van Christus

Plaatsvervanger van Christus

In Rome is ineens een vacature ontstaan. Vanuit de hele wereld komen de kardinalen bijeen. Ze gaan in conclaaf om iemand uit hun midden aan te wijzen die paus Benedictus XVI zal opvolgen als leider van de Rooms Katholieke Kerk. Theologen, kritische gelovigen en zelfs de pers hebben wel een idee wat voor iemand het moet zijn: hij moet het goed doen in de media, niet zo conservatief, een goed bestuurder… Maar de belangrijkste eis staat al eeuwenlang vast: hij moet een plaatsvervanger van Christus zijn.

 

Dat laatste zal toch niet zo moeilijk zijn onder bisschoppen: als het goed is, is elke christen een (beetje) plaatsvervanger van Christus. In de Bijbel staat bijvoorbeeld: Wij zijn dus gezanten van Christus, alsof God door onze mond u vermaande; in naam van Christus vragen wij u: laat u met God verzoenen. (2 Korintiërs 5:20) Jezus nodigt jou uit om in Hem te geloven. Maar sinds Hij in de hemel is, zijn er mensen die dat namens Hem doen.

 

In dit stukje mag ik ook – plaatsvervangend – vertellen dat het er allemaal mee begonnen is toen de Zoon van God ónze plaatsvervanger werd: Hij stierf in onze plaats aan het kruis. Door op die manier onze schuld bij God in te lossen, heeft Hij ons met God verzoend. Hij heeft plaats vrijgemaakt in de hemel voor mensen die voor eeuwig bij God willen zijn – is die vacature misschien iets voor jou?