gereformeerde kerk Doornspijk

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Flirten

knipoog

Onlangs is een godsdienstwetenschapper gepromoveerd op een onderzoek naar ongelovige mensen, die toch graag meedoen aan religieuze activiteiten: een kwart van de mensen die niet in een god geloven, bidt wel eens; veel a-gelovigen voelen de behoefte om kerkelijke feesten mee te vieren, een sjamanistisch ritueel te volgen, of godsdienstige teksten te bestuderen. Het gaat hierbij volgens de kersverse doctor om een nieuw fenomeen dat hij ‘flirten met God’ noemt.

Nu zal dit verschijnsel ongetwijfeld vormen aannemen die passen bij onze tijd, maar echt nieuw is het natuurlijk niet. Kaïn deed het al toen hij een offer bracht waar hij niet van harte achter stond. In heel de bijbelse geschiedenis zijn er mensen geweest die trouw de tempeldiensten bezochten zonder dat ze verder veel blijk gaven van enig geloof. Alle afgoderij is voortgekomen uit behoefte aan een religie, zonder relatie met God.

En dat is wat Hij wil: een God die liefde geeft, verlangt naar contact met Zijn schepselen. Godsdienst moet het antwoord daarop zijn: wij hebben lief, omdat Hij ons eerst heeft liefgehad. (1 Johannes 4,19) Ook wanneer je het moeilijk vindt om te geloven, ben je van harte welkom bij onze kerkelijke activiteiten. Maar het is te hopen dat uit het flirten alsnog een vaste relatie ontstaat!